Filters & Sorting

Avanti - Heb lief, de rest is ruis…

Wanneer ik de zin precies bedacht, weet ik niet meer. Wel dat ‘ie meteen voelde als eentje die klopte, die iets diepers raakte dan al die andere zinnen die we gebruiken om gevoelens in zware tijden onder woorden te brengen. Anderen sloegen erop aan, namen ‘m over, zeiden me hoe mooi en krachtig ze de zin vonden. Te zijner tijd zal ‘ie zelfs in een liedje van een bekende zangeres opduiken. Waar dat ‘m in zat? Dat heb ik lange tijd niet echt kunnen bevatten. Tot ‘ie ineens over mezelf ging.

Column Claudia de Breij: Heb lief - - BNNVARA

We zijn er nog niet en je mag nog niet juichen, maar zo langzaamaan begint het toch te voelen alsof we de grootste ellende hebben gehad. Alsof die pandemie grotendeels achter ons ligt. Nu de mist een beetje optrekt, zie ik wat er overblijft. En dan maak ik daar een liedje over. De zin ‘Heb lief, de rest is ruis’ kwam bij me op, want ik was verdrietig over de dood van mijn lieve tante maar ook gelukkig om de mensen met wie ik daar rond de kist om kon huilen. Ik googlede de zin, want ik dacht: volgens mij is dit niet van mezelf. Ik vond het twitterprofiel van Zvezdana Vukojevic, journaliste, die in haar bio had staan: ‘Bedenker van de zin: Heb lief, de rest is ruis.’ Raak. Ik vroeg haar toestemming er mee aan het schrijven te slaan en ook waar de zin vandaan kwam.

Runner up bij VWN-Publicatieprijs

"Saar Slegers wint de VWN Publicatieprijs 2020 voor haar podcast ‘De man en de maan’. De tweede plaats is voor ‘Waarom wordt mijn kind niet getest?’ Je zou willen dat alle burgers hun zoektochten opzetten zoals journalisten Jop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic dat doen. Wetenschappelijke inzichten overbrengen is één, maar ze in een relevante maatschappelijke én persoonlijke context zetten die ook nog eens herkenbaar is, vereist extra kwaliteiten die verre van vanzelfsprekend zijn. Ze zoeken grondig het antwoord in de beschikbare wetenschap, stellen relevante vragen en komen met de stand van de wetenschap van dat moment. Met alle onduidelijkheden die dat meebrengt. Het artikel is een mooie sfeerschets van misschien wel het hele jaar."

De man achter het Monster

Als geboren en getogen Amsterdamse, kind van een Servische vader en een Nederlandse moeder probeerde Zvezdana Vukojevic jarenlang toestemming te krijgen om Karadzic te interviewen in zijn cel in Scheveningen. Dat werd een processie van Echternach, met als resultaat een fascinerend boek: ‘Op zoek naar Karadzic’. Het relaas van haar zoektocht naar de man achter het Monster. “Een vriendelijke man, beleefd, voorkomend. Heel intelligent, een harde werker. Charmant, grappig ook. Een goede luisteraar.” Het zijn niet haar woorden, maar die van zijn Amerikaanse advocaat Peter - “Mijn vrouw denkt dat ik het stockholmsyndroom heb”- Robinson.

Op zoek naar Karadzic - Zvezdana Vukojevic

Na de aanhouding van Radovan Karadzic in 2008 interviewt Zvezdana Vukojevic zijn vrouw en dochter. Over Srebrenica willen zij niet praten. 'Laat mijn vader de waarheid over Srebrenica vertellen,' zegt zijn dochter. Maar het interviewverzoek dat Vukojevic vervolgens indient bij het tribunaal, wordt niet gehonoreerd. Totdat Karadzic haar opbelt om te laten weten dat hij de reportage heeft gewaardeerd en haar het eerste interview vanachter de tralies gunt. Het betekent het startschot van een zoektocht naar de man achter de oorlogsmisdadiger. Vukojevic spreekt vriend en vijand en probeert inzicht te krijgen in de drijfveren van de oud-president van de Bosnische Serviërs, die recent in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Hoe heeft Karadzic zulke misdaden kunnen begaan? En hoe toevallig is het kwaad? In Op zoek naar Karadzic geeft Vukojevic een even nuchter als huiveringwekkend antwoord.

Subscribe to get sent a digest of new articles by Zvezdana Vukojević

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.